Missiegroep

De missiewerkgroep Sint-Jan bestaat uit een vijftiental geëngageerde vrijwilligers die de missiegedachte op onze parochie levendig willen houden en die de projecten van “onze” missionarissen willen steunen, ook financieel. “Onze” missionarissen zijn missionarissen die een band hebben met Sint-Jan omdat zij hier geboren en/of opgegroeid zijn of omdat zij hier familie hebben.

• Zuster Greta DE FOUR, – KAMEROEN

Zuster van het monasterium Zonnelied in de Mariakerkelaan (Zusters Clarissen): was sinds 1986 actief in het clarissen klooster te MBUJI-MAJI in Kongo en vanaf november 2001 in ABONG-MBANG, Cameroen.

• Pater Michel DEWILDE, – JAPAN

Afkomstig uit Handzame, broer van medeparochiaan Agnes Duyck-Dewilde; werkzaam in een centrum voor psychiatrische patiënten in OKAYAMI.

• Pater Guido EVERAERT, – FILIPPIJNEN

Geboren en getogen St.-Jannenaar. Zoon van Prosper Everaert en Martha Vanoverbeke. Sedert 1971 actief op deze eilandengroep, eerst voor de jongeren waarvoor hij nationaal K.A.J.-proost was. Stichtte een nieuwe parochie in een armenwijk in de hoofdstad Manilla en bouwde daar een nieuwe kerk met vergader- en vormingslokalen. Onze provincie en onze parochie hielpen ook het huis van de coöperatieve financieren.
Hij vertrok enkele maanden geleden terug naar de Filippijnen

• Broeder Jaak GOETGHEBEUR, – ZAÏRE

Ook hij is een rasechte medeparochiaan. Vertrok in 1953 naar Zaïre (in LISALA). Stichtte o.a. “Telema” een centrum voor andersvaliden. Is thans werkzaam in het missiehuis van Scheut. Het centrum kan nog rekenen op zijn advies en onze steun.

• Pater Victor MARGOT – + – BRAZILIE

Broer van Cecile Margot (echtgenote van wijlen René Simoen), vertrok in 1952 als scheutist naar Japan. Vanaf 1974 was hij werkzaam in Brazilië waar hij op 79-jarige leeftijd overleed in de nabijheid van het door hem opgericht kinderdorp “Morgenster” (AMOREIRA), dat instaat voor de opvang van kansarme (straat)kinderen. Zijn werk wordt verder gezet door de Broeders van Liefde en onze steun.

• E.H. Frans VERHELLE, – BRAZILIE

Ook padre Francisco heeft wortels in St-Jan. Zijn vader was leraar in het H.T.I. Hij werkt in het bisdom Ruy Barbosa in het Nordeste van Brazilië. Het Nordeste is de armste streek van Brazilië. Bahia is de staat waar hij werkt. Volgens de laatste officiële statistieken is de staat Bahia,  de armste staat van Brazilië. Padre Francisco is pastoor van Mundo Novo, een gemeente met 25.000 bewoners waarvan 15.000 op het platteland wonen (zona rural). Zij hebben een project voor personen met een beperking (doven, intellectueel en meervoudig gehandicapten en autisten) in drie steden Tapiramutá, Mundo Novo en Pintadas. Wil je op de hoogte blijven van zijn activiteiten,  dan kan je naar franciscoverhelle.blogspot.com .

• Chris GEERSENS (+) , – PARAGUAY

Als verpleegkundige in 1966 vertrokken naar Chili en sedert 1971 werkzaam in Paraguay. Samen met 5 Belgen werd in Chaco, een heel arme streek, een school opgericht met thans 600 leerlingen waarvan 550 internen. Dankzij het bijbrengen van algemene vorming, het aanleren van een beroep en het bijbrengen van hygiëne worden de kinderen voorbereid op een beter leven.

• We steunen ook MEMISA

Jaarlijks organiseert de missiewerkgroep op de derde zondag van november een groot missiefeest met een mosselmaaltijd, een tombola en een woordje van onze missionarissen. In april vindt traditioneel een kaasavond plaats. De opbrengst van beide evenementen gaat uiteraard volledig naar de missionarissen. Daarenboven verzorgt de missiewerkgroep bijzondere eucharistievieringen en organiseert zij voordrachten over de missies in de ruimste zin van  het woord.

Medewerkers – denkers en doeners – zijn  van harte welkom.

Contactpersoon:

Johan Vandenabeele – Brigade Pironlaan 13 8400 Oostende